Guide til hjemmelavede flødeboller

Published on 15/01/2015

Hjemmelavede flødeboller er et hit! Du kan lave dem, lige som du ønsker og nemt variere dem i smag, farve og former. Det er slet ikke så svært, som det måske synes.

Nedenfor har vi lavet en guide, så du kan se, hvordan du gør trin for trin. Nederst finder du nogle gode råd med hensyn til udstyr, bund, skum, overtræk, smag og pynt.

Opskrift på flødeboller

Den følgende opskrift, der er udviklet af Bagetid.dk's bogholder Pernille Nielsen, rækker til 20 klassiske flødeboller med marcipanbund, vaniljeskum og mørkt chokoladeovertræk.

Ingredienser

  • Bund:200 g marcipan
  • Skum: 210 g sukker - 100 g glukosesirup - 1 dl vand - 20 g æggehvidepulver og 0,8 dl vand - 2 g salt - 1 tsk vaniljesukker.
  • Overtræk: 500 g mørk chokolade med en kakaoprocent på 60-70 % - evt. dekoration eller topping.

Fremgangsmåde:

Bund:

Lav 20 runde bunde af marcipan, sæt dem på bagepapir og bag dem i ca. 10-15 min. på 170 grader.

Skum:

Kog en lage af glukose, 200 g sukker, 1 dl vand og vaniljesukker. Kog lagen sammen til den er 117 grader varm. Mens lagen koges sammen, piskes æggehvidepulver med 0,8 dl vand og de resterende 10 g sukker samt 2 g salt. Bland nu den 117 grader varme lage i skummet i en tynd stråle, mens du pisker i et par minutter. Sæt tyl i en sprøjtepose og hæld skummet deri. Sprøjt skummet ud i en lodret vinkel ned på hver marcipanbund. Lad dem sætte sig i en mindst en time ved stuetemperatur.

Overtræk:

Smelt 1/3 af chokoladen over et vandbad og tag skålen af varmen. Vend derefter resten af chokoladen i skålen, som smelter i den varme chokolade. Overtræk forsigtigt flødebollerne i chokoladen ved at vende dem i den med toppen først. Når chokoladeovertrækket har fået en let mat overflade kan den dekoreres. Så er der serveret!

Flødebollerne kan holde sig i ca. en uge og skal opbevares i køleskabet.

Gode råd til fremgangsmåden

  • Udstyr: Brug en helt ren skål til at lave skummet i. Sulfo-rester slår skummet ned. Brug en sprøjtepose med tyl til at sprøjte skummet ud med for det bedste resultat.
  • Bund: Du kan anvende mange varianter af bunde. Prøv f.eks. knækbrød, småkager, karamelvafler eller tyndskåret ovntørret brød. Som en ekstra forkælelse kan du pensle bunden med smeltet chokolade inden du påfører skummet. For en mere eksotisk version kan du prøve at lave bunde af skiveskåret frugt. Denne version har kortere holdbarhed end de resterende.
  • Skum: Du får den bedste skum, som ”står” flottest og mest stift af sig selv, når du bruger æggehvidepulver opløst i vand i stedet for almindelige og pasteuriserede æggehvider.
  • Smag: Skummet kan nemt varieres i forskellige smagsvarianter. Dog skal du være opmærksom på at bruge tørre ingredienser til dette formål, som ikke er for syrlige og olieholdige. Her kan pulver med fordel bruges, såsom krydderier, frysetørret bær-pulver og lakridspulver. Du kan selv støde tørrede bær til pulver. Derudover kan du tilsætte nogle dråber smagsessens eller æteriske olier. Friske smagsforstærkere såsom f.eks. revet appelsinskal gør holdbarheden kortere.
  • Overtræk: Smelt chokoladen i en skål og vend flødebollerne deri. Resterende chokolade kan evt. omsmeltes til overtræk eller bruges i kagedej.
  • Dekoration: Du kan nemt give dine flødeboller et ekstra pift af elegance, farver, smag og toppings. Du kan f.eks. overtrække dem med en farvet chokolade eller bruge pastafarver i skummet. Dertil kan du drysse topping over, som giver lidt ekstra smag. Brug f.eks. revet appelsinskal, hakkede nødder, knuste kaffebønner, lakridspulver, frysetørrede bær, krymmel eller friskkværnet rosa-peber. Du kan også pynte dine flødeboller med dekoration uden smag, såsom guldstøv og glimmer. Alt sammen pynter og giver dine flødeboller et særligt personligt præg.

Kommentarer

Ingen kommentarer i øjeblikket.

Tilføj en kommentar