Annettes cupcake guide

 

Af Annette Rasmussen

En cupcake er en fantastisk lille kage, som du meget nemt kan bage, pynte og vække stor glæde med.

I denne cupcake guide får du nogle af mine fif til at bage lækre, velsmagende og flotte cupcakes. Jeg har selv bagt i nogle år efterhånden og har på den måde fået lidt erfaring, som jeg gerne deler ud af.

Udstyr til cupcakes

Når du først har besluttet dig for at bage cupcakes, er der nogle enkle redskaber som jeg vil anbefale dig at anskaffe. Det du som udgangspunkt skal bruge er papirs forme til dine cupcakes, en bageform til at sætte dine cupcakes ned i under bagningen, en sprøjtepose og en fin tyl så du kan pynte dine cupcakes rigtig fint. Derudover kan du vælge at farve din frosting og drysse med fin krymmel.

Papirs forme findes i mange forskellige farver, mønstre og ikke mindst kvaliteter. Ønsker du et flot slutresultat, hvilket de fleste af os selvfølgelig gør, skal du bruge fedtafvisende papirsforme. Det fedtafvisende papir som formene er lavet af, er som regel lidt tykkere end det ikke fedtafvisende. Papiret har den funktion, at fedtet fra dejen ikke trænger igennem. På den måde undgår du grimme fedt pletter på dine færdige cupcakes. Det vil sige, at farven og mønsteret på papirs formen holder og giver nogle flotte cupcakes i sidste ende.

Bageformen til at bage dine cupcakes i, kan du få i metal og silikone og den består af en plade med 12 huller eller 24 til mini cupcakes. Når du bager dine cupcakes i sådan en form, vil de blive støttet under bagningen. Derved hæver de opad i stedet for udad. Dette giver pæne høje og ensartede cupcakes. Bager du uden en form, kan du risikere at dine cupcakes flyder ud og bliver flade.

Find en opskrift og gå i gang med at bage!

Så er det tid til at beslutte sig for hvilken opskrift du vil bruge. Nettet er fyldt med opskrifter på fantastiske cupcakes, så det er bare at gå i gang. Du kan evt. finde en basis opskrift og så eksperimentere med forskellige ingredienser.

Til sidst i denne guide, får du en af mine basis opskrifter på vanilje cupcakes.

Når du går i gang med at bage, er det altid en god ide at gøre ingredienserne klar lidt før, så det hele opnår stuetemperatur. Dette vil forhindre dejen i at skille, så du får det bedste resultat under bagningen. Dernæst er det vigtigt at holder dig til de mængder der står i opskriften, hvis du vil være sikker på et godt resultat.

En cupcake opskrift starter som regel med, at æggene skal piskes sammen med smør eller sukker. Du skal piske til det er let og luftigt, og det kan godt tage 5-10 minutter. Sørger du for at gøre det ordentligt, vil du få nogle lette og luftige cupcakes.

Herefter tilsætter du resten af ingredienserne til dejen og fylder den færdige dej i formene. Vil du gerne have en lille bule på dine kager, skal du fylde formene op til ca. 1 cm fra kanten af papirs formen.

Bag dine cupcakes, men hold lidt øje med dem under bagningen. Ovne er forskellige og varmer forskelligt. Tjek evt. med en tandstik undervejs hvis du er i tvivl.

Når kagerne er færdig bagt, skal de afkøles 100%. Får du pakket dem ind i eksempelvis en frysepose inden de er helt afkølet, kan du opleve at papirs formen slipper kagen.

Jeg opbevarer altid mine cupcakes på køkkenbordet i en lufttæt bøtte eller en frysepose, indtil de skal pyntes. Når først de er pyntet, sætter jeg dem i køleskabet af hensyn til smør/æggehvide i frostingen. Normalt bør man undgå at sætte kagerne i køleskabet, da det sætter tørringsprocessen hurtigere i gang. Men 1-2 dage sker der ikke noget ved. Bare husk at tage dem ud 15-20 min. før de skal spises. Cupcakes smager ikke af nær så meget når de er køleskabskolde.

Valg af frosting

Når du skal vælge frosting er der også et hav af forskellige opskrifter at vælge imellem. Der er den amerikanske smørcreme bestående af smør, flormelis og vanilje essens. Den kalder jeg den klassiske smørcreme/frosting og den skal piskes rigtig godt for at undgå smør smag. Så er der en marengssmørcreme og nogen bruger også bare marengs. Der findes mange navne for især marengs frosting. Men i bund og grund er det de samme ingredienser, bare med variation i mængden af enten æggehvide eller sukker. Andre alternativer kan være chokolade ganache, mousser og flødeskum.

Cupcakes med frosting

Hvilken frosting du skal vælge, afhænger lidt af hvilke cupcakes den skal bruges til. Jeg sætter det gerne sådan sammen, at en lidt tung cupcake pyntes med en let frosting. Og en let cupcake kan godt tåle en lidt tungere frosting.

Når du laver frosting med smør, er det vigtigt at du bruger rigtig smør. Det du kan købe i bakker er et blandingsprodukt og ikke rigtig smør. Det rigtige smør gør, at frostingen kan holde formen når du sprøjter den fint ud med en tyl. Bruger du et blandingsprodukt, kan din frosting godt ”smelte” og falde lidt sammen efter at have stået noget tid i stuetemperatur. Det er super ærgerligt, at se noget man har arbejdet hårdt på blive ødelagt. Med rigtig smør mener jeg ikke kun Lurpak, der findes mange fine kopier ude i butikkerne også. Mange opskrifter siger usaltet smør, jeg bruger selv almindelig saltet, men det er en smagssag.

Når du laver frosting, skal alle ingredienserne have stuetemperatur. En frosting skiller meget nemt, og den er bare ikke så fin, når den er helt skilt. Oplever du det alligevel, skal du blot stille skålen i køleskabet, indtil frostingen er godt kold og gerne lidt hård i det. Så kan den nemt piskes op igen og vil ikke længere være skilt. Dette gælder både den klassiske smørcreme og marengssmørcremen. Skulle du have glemt at tage smørret ud i god tid, så det kan opnå stuetemperatur, kan du starte med at piske det alene, så det bliver blødt.

En klassisk smørcreme, som jeg selv kalder det, kan sagtens laves før tid. Den skal blot på køl og piskes op igen lige inden den skal bruges. Det samme gælder en marengssmørcreme, men ikke den almindelige marengs. Den skal bruges med det samme.

Når din frosting er klar til brug, puttes den på en sprøjtepose med en tyl i. Jeg kan varmt anbefale store engangssprøjteposer, da det er mest hygiejnisk og handy. Derudover skal du have en fin tyl i. Mine favorit tyller til cupcakes er stjerne tyller, både åbne og lukkede og over 1 cm i åbningen. Smid tyllen ned i spidsen af posen, og klip kun lige hullet så det passer. Klipper du for meget af, vil tyllen falde ud. Derudover sætter jeg gerne en klips øverst på sprøjteposen. Så behøver jeg ikke at tænke over, om frostingen kommer ud den forkerte vej.

Swirl

Hold sprøjteposen i en 90 graders vinkel, med spidsen af tyllen på et tilfældigt sted af cupcakens kant. Tryk på sprøjteposen og drej den rundt langs kanten på din cupcake med et ensartet tryk. Når du når til startpunktet, kører du videre ovenpå for til sidst at ende ud med en softice lignende swirl. Det færdige resultat vil variere alt efter hvilken tyl du bruger og hvilket tryk du lægger på sprøjteposen. Et lille tip fra mig til at få flotte krøllede swirls, er at bruge en lukket stjernetyl. Tryk hårdt på sprøjteposen, men kør den langsomt rundt på din cupcake. På denne måde vil frostingen krølle, når du kører sprøjteposen rundt.

Opskrifter

Vanilje Cupcakes (ca. 24 stk.)

 

370 g mel
2 ½ tsk. bagepulver
1/4 tsk. salt
113 g smør
440 g sukker
2 æg
2 1/4 tsk. vanilje essens
3 dl sødmælk

Alle ingredienser skal have stuetemperatur. Sukker og smør piskes godt sammen til det er let og luftigt, i ca. 3-5 min. Tilsæt et æg af gangen, og pisk stille og roligt imellem hvert. Mel, bagepulver og salt blandes i en skål. Mælk blandes med vanilje essens i en anden skål. Tilsæt ca. 1/3 af melblandingen og mælkeblandingen og pisk stille og roligt. Det samme gentages 2 gange mere og der skrabes godt ned af siderne på skålen undervejs.

Formene fyldes op ca. 1 cm fra kanten og bages ved 177 grader (ikke varmluft) i ca. 16-18 min. Tjek evt. undervejs med en tandstik.

Kagerne her bliver lækre svampet og luftige.

Til denne opskrift kan du så prøve at tilsætte de ingredienser du har lyst til. For eks. 100 g hakket eller revet frugt, 100 g hakket chokolade eller hakket nødder. Ønsker du at tilsætte frugt, vil jeg anbefale at rive det på et rivejern fremfor at blende det. Det giver en mere intens smag fremfor den lidt mere anonyme hvor hele kagen smager en smule af for eks. jordbær. Prøv dig frem.

Vanilje cupcakes

 

Herunder får du også min opskrift på en klassisk smørcreme.

Klassisk vanilje frosting

250 g smør
500 g flormelis
Mælk til at justere konsistensen med (anden væske kan også bruges)
Et par dråber vanilje essens

Pisk smørret blødt og tilsæt flormelis. Pisk langsomt, så du undgår en støvsky. Tilsæt væsken lidt af gangen, vurder undervejs om det har den rette konsistens. Det skal være blødt, men samtidig kunne holde formen. Tilsæt vanilje essens og pisk videre.