De gamle kornsorter

 

Brød er og bliver en videnskab! Indenfor de seneste år er brødbagning af ældre kornsorter blevet trendy, eftersom visse ældgamle kornsorter igen bliver dyrket på dansk jord. Kornsorterne Svedjerug, Ølandshvede og Scalin bliver i dag dyrket og solgt til hjemmebageren, som kan eksperimentere med smag, krumme og aroma med disse hidtil uprøvede korn- og meltyper i vores tid.

Svedjerug

Et fund i en norsk bjælkehytte gjorde det muligt at gendyrke Svedjerugen, som ellers var en uddød rugsort, som vore forfædre dyrkede. Svedjerug er særlig, da den bliver 2,5-3 meter høj og har en udpræget mild smag af rug, som fremtræder særligt i nybagt brød. Svedjerug blev oprindeligt dyrket med svedjebrug, som er en særlig dyrkningsform, hvor man brænder et stykke skov ned og sår sæden i asken. Asken er ren, næringsrig og uden ukrudt. Når ukrudtet igen skyder frem gentages processen med et nyt stykke skov.

Ølandshvede og Scalin Vårhvede

Hvedesorten er flere tusinde år gammel og den mest dyrkede kornsort i verden. Ølandshveden stammer fra den svenske ø Øland, og blev i 2003 spredt til genopdyrkning til mel. Vores forfædre have kornsorten kær og korn gik i arv fra generation til generation.

Ølandshveden er en blanding af hvede og spelt, og har et højt protein- og glutenindhold. Ølandshvede er god til at give kraft og sødme til smagen i bagværket og karakteriserer sig ved at have lang holdbarhed. Melet kan med fordel anvendes til madbrød, men også andet bagværk såsom småkagedej. Scalin Vårhvede er en ældre kornsort fra Schweiz ligeledes med et højt protein- og glutenindhold.

Falslevgård Mølle

Bagetid.dk fører økologisk mel fra Falslevgård Mølle, som ligger ved Mariager fjord. Falslevgård dyrker en del kornsorter, som de sælger videre som korn og nymalet mel. Kornet er dyrket uden brug af stråforkortere og sprøjtemidler.

Falslevgård dyrker ældgamle kornsorter som bl.a. svedjerug og ølandshvede, som vore forfædre gjorde det. Disse kornsorter giver saftigt brød med sprød krumme og har en anden hvedesmag end de hvedesorter, som vi kender fra nyere tid. Disse gamle kornsorter rykker så småt ind i køkkenerne med god grund, da smagen er uden lige.

Hos Bagetid fører vi både økologisk malet mel og korn til melkværne fra Falslevgård. Ved selv at male dit eget mel opnår du en forbedret smag, duft og krumme i dit bagværk. Frisk mel er altid bedst at bage med, og du vil ikke fortryde det!